Verbonden Léven

Mt.6,19-23 (17/06/2022)

Stapel voor jezelf geen schatten op aarde op, waar mot en vreter ze ontoonbaar maken en waar dieven inbreken en stelen. Maar stapel schatten in de hemelen op, waar noch mot noch vreter ze ontoonbaar maken en waar dieven niet inbreken en niet stelen. Want waar je schat is, zal ook je hart zijn.
De lamp van het lichaam is het oog. Als dan je oog één-voudig is [helder, gericht op het ene goede], zal heel je lichaam lichtend zijn. Maar als je oog verdwaasd is, zal heel je lichaam duister zijn. Als het licht in jou duister is, hoe groot is dan de duisternis!

We leven in een visuele wereld. Er is hoe langer hoe meer te zien. De beelden flitsen gewild en ongewild in een snel-tempo voorbij ons netvlies. Aan de ene kant is dat een rijkdom voor het oog, maar tegelijkertijd ook een grote uitdaging om ‘één-voudig’ te kijken, gericht op het ene goede. Hoe houd je in die veelheid de juiste focus? Aan welke schat ben ik aan het stapelen?
Voor Jezus is het één-voudig: “Waar je schat is, zal ook je hart zijn.” Eenvoud maakt je hart vrij. Onderscheid dus wat er in je hart leeft, want daar is je diepste wezen aanwezig. Let op dat het niet ondergesneeuwd raakt door wereldse dingen (de schatten op aarde).
Wil je werk maken van het koninkrijk zoals Jezus het bedoelt, dan zal je werk moeten maken van een onderscheidend oog: enkelvoudig, op één ding gericht en helder, een oog dat heel je wezen zal doen stralen.
"Als je oog helder is, zal je hele lichaam lichtend zijn!" Heb je er ooit bij stil gestaan dat ‘licht’ (helder of verdwaasd) je oog binnendringt en de binnenkant van je lichaam vult alsof je lichaam een lege holte is? Een beeld om over na te denken.