Verbonden Léven

Mt. 10,34 – 11,1 (12/7/2021)

Denk niet dat ik gekomen ben om vrede te brengen op aarde. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar een [onderscheidend] zwaard. Ik ben gekomen om op gespannen voet te zetten: een mens tegen zijn vader, een dochter tegen haar moeder, een schoondochter tegen haar schoonmoeder. Iemands huisgenoten zullen zijn vijanden worden.
Wie zijn vader en moeder bemint boven mij, is mij niet waard; wie zijn zoon of dochter bemint boven mij, is mij niet waard. En wie zijn kruis niet aanneemt en mij achterna komt, is mij niet waard.
Wie het waarachtige leven [geest-ziel] gevonden heeft, die zal het verliezen, en wie het waarachtige leven [geest-ziel] verloren is omwille van mij, die zal het vinden.
Wie jullie verwelkomt, verwelkomt mij, en wie mij verwelkomt, verwelkomt hem die mij gezonden heeft. Wie een profeet verwelkomt omdat het een profeet is, zal het loon van een profeet ontvangen; en wie een rechtvaardige verwelkomt omdat het een rechtvaardige is, zal het loon van een rechtvaardige ontvangen. En wie één van deze kleinen een beker friste te drinken zal geven alleen maar omdat het een leerling is, amen, ik zeg jullie: die zal zijn loon niet ontgaan!”
Toen Jezus deze opdrachten aan zijn leerlingen beëindigd had, vertrok hij van daar om te onderrichten en te verkondigen in hun steden.

Jezus’ leef- en denkwijze is zo radicaal dat het voor de doorsnee mens moeilijk te vatten is. Daarom waarschuwt hij z’n leerlingen. Weet: als je je – net als hij – verbindt met G-d en leeft vanuit die verbondenheid, dan zal dit onbegrip teweegbrengen. Zo leven staat immers haaks op elk ik-gericht wereld- en mensbeeld. Kiezen voor verbondenheid en voor éénheid met G-d zál dus leiden tot verdeeldheid. En dus is het niet vanzelfsprekend om deze denk- en leefwijze aan te nemen. Daarom geeft Jezus alvast enkele opdrachten mee:
• Leef waar-achtig: Klamp je niet vast aan je leven, geef het uit handen omwille van hem. Maak jezelf leeg van alle ikkigheid om in zijn waar-heid te leren staan.
• Leef gastvrij: Zie en verwelkom de ander écht als de ander en niet zoals jij hem gedacht had. Ga, open en ontvankelijk, de ander tegemoet. Het zal je doen zien wie de ander écht is en wat zijn noden zijn. Schrik niet want je zal in hem Jezus ontmoeten.
Dit zijn enkele aandachtspunten die zijn leerlingen (en dus ook wij) meekrijgen om alvast te oefenen in: Léven-IN-vertrouwen.