Verbonden Léven

Mc .9,2-13 (18/02/2023)

Zes dagen later [na de eerste lijdensvoorspelling] nam Jezus Petrus, Jakobus en Johannes met zich mee naar een hoge berg, geheel alleen. Daar werd hij voor hun ogen van gedaante veranderd. Zijn kleren werden glanzend, hel wit, zoals geen wolbewerker op aarde ze wit kan maken. Elia en Mozes verschenen aan hen; zij waren in gesprek met Jezus.
Petrus reageerde tegen Jezus: “Meester, het is goed dat wij hier zijn. Laten we drie tenten maken, één voor jou, één voor Mozes en één voor Elia.” Want hij wist niet wat te zeggen; ze waren immers van vrees bevangen.
Nu overschaduwde hen een wolk en een stem uit de wolk zei: “Dit is mijn geliefde zoon, luister naar hem.” Plots rondkijkend, zagen zij niemand meer bij zich dan alleen Jezus.
Toen zij van de berg afdaalden, gebood hij hun aan niemand te vertellen wat ze gezien hadden dan wanneer de mensenzoon zou zijn opgestaan uit de doden. Ze bewaarden deze woorden bij zichzelf, maar vroegen zich onder elkaar wel af wat dat ‘opstaan uit de doden’ betekende.
Ze vroegen hem: “Waarom zeggen de schriftgeleerden dat Elia eerst moet komen?” Hij antwoordde hen: “Ja, Elia komt eerst om alles te herstellen. [Mal.3,24] En hoe staat het geschreven over de mensenzoon? Dat hij veel zal moeten lijden en als niets geacht worden! [Jes.53,3] Maar ik zeg jullie: Elia ís al gekomen en ze hebben met hem gedaan wat ze wilden, zoals over hem geschreven staat.”

‘Topervaringen’ zijn – de naam zegt het zelf – uitzonderlijke ervaringen. Frequent zul je ze dus niet tegenkomen in je leven. Dat hoeft ook niet. Want als het werkelijk ‘topervaringen’ zijn, dan blijven ze lang – heel lang, een leven lang – plakken en doorwerken.
Op het eerste moment doen ze je sprakeloos staan en een beetje beteuterd om je heen kijken ‘wat is me dat hier nu’. We mogen het Petrus dus niet kwalijk nemen dat hij nogal onhandig reageert. We begrijpen hem trouwens maar al te goed als hij dit bijzondere moment vast wil houden. ‘Topervaringen’ kun je echter nooit ‘vasthouden’, integendeel, je moet ze juist lós laten zodat ze hun bevrijdend werk in jou kunnen doen en jij – anders geworden – je weg in je leven kunt vervolgen. Wie ‘hunkert’ naar topervaringen, zal er nooit een beleven!
‘Topervaringen’ rusten je uit met de nodige innerlijke kracht om je leven naar de diepte te bewandelen. Letterlijk kun je er nooit naar terugkeren, maar de her-inner-ing eraan zal je telkenmale de weg wijzen én de geest-adem geven om wat dan ook te doorstaan.