Verbonden Léven

Lc.11,47-54 (14/10/2021)

[Jezus voer verder uit tegen de wetgeleerden:]
Wee jullie, want jullie bouwen de grafmonumenten van de profeten, terwijl jullie vaders die hebben gedood. Jullie zijn dus getuigen van en stemmen in met de werken van jullie vaders, want zij hebben hen wel gedood, maar jullie bouwen hun grafmonumenten. Daarom zegt de wijsheid van God:

Profeten en zendelingen [apostels] zal ik naar hen uitzenden – waarvan zij sommige zullen doden en vervolgen – om op deze generatie te verhalen al het bloed van profeten dat ooit vergoten werd, vanaf het bloed van Abel [die door zijn broer Kaïn werd gedood, de eerste moord in de Schrift], tot het bloed van Zacharia die omgebracht werd tussen het altaar en zijn huis [de laatste moord in de Joodse Schrift].

Ja, ik zeg jullie: Het zal op deze generatie verhaald worden!
Wee jullie, wetgeleerden, want jullie hebben de sleutel van de kennis [van God] weggenomen. Zelf zijn jullie er niet binnen gegaan, en wie er wel binnen gaan, verhinderen jullie.”
Toen hij van daar vertrok, begonnen de schriftgeleerden en Farizeeën in toorn hem heftig aan te vallen. Ze vroegen hem uit over allerlei zaken, en spanden hem strikken, erop uit om uit zijn mond iets te horen waarvan ze hem konden beschuldigen.

De harde taal van Jezus gaat ook vandaag nog verder. Jullie maken werk van het doodse, niet van het leven, zegt hij, en zij die wel kiezen voor het leven hou je tegen. Nogal logisch dat de schriftgeleerden en farizeeën zich heftig verweren. Niemand wil dit horen over zichzelf. Maar het gebeurt wel, ook in ons leven. Het gebeurt dat je dingen bij anderen afkeurt terwijl je ze ondertussen doodleuk zelf doet. Als je dit onder ogen wil zien en herkennen in je eigen leven, dan zal je aan kritisch zelfonderzoek moeten doen, en dat is niet evident. We zijn immers heel creatief in het goedpraten van ons eigen gedrag. Jezus weet dat maar al te goed en hij houdt ons een spiegel voor. Hij reikt ons sleutels (onderscheiding en goddelijke liefde) aan.
En wij, zullen wij ook in het verweer gaan? Blijven we meebouwen aan de grafmonumenten of nemen we de sleutels aan en kiezen we voor wat leven geeft?
De harde taal die Jezus hier gebruikt is terecht, maar gelukkig hebben wij weet van de Liefde zodat kritisch naar onszelf kijken kán en zelfs niet bedreigend hoeft te zijn.