Verbonden Léven

Lc.19,1-10 (16/11/2021)

Nu ging hij Jericho binnen en trok erdoor. Kijk! Er was iemand die Zacheüs heette. Hij was hoofdtollenaar en een rijk man. Hij trachtte Jezus te zien, wie hij was, maar het lukte hem niet door de menigte, want hij was klein van gestalte.
Hij rende vooruit en klom in een wilde vijgenboom om hem toch maar te zien, want Jezus zou daar langs komen. En toen hij op die plaats was, keek Jezus omhoog, zag hem, en zei tegen hem: “Zacheüs, haast je, kom omlaag, want vandaag moet ik in jouw huis verblijven.” Hij haastte zich omlaag te komen en ontving hem vol vreugde.
Allen die dit zagen, morden nogal: “Hij is bij een zondaar binnengegaan om er te verblijven!” Maar Zacheüs ging voor de Heer staan en zei: “Ziehier, Heer, de helft van alles wat ik heb, zal ik aan de armen geven, en als ik iemand iets heb afgeperst, zal ik het viervoudig teruggeven.” Nu zei Jezus tegen hem: “Vandaag is vrijmaking aan dit huis gebeurd. Ja, ook hij is een zoon van Abraham. Want de mensenzoon is gekomen om te zoeken en vrij te maken wat verloren was.”

Met Zacheüs blijven we nog even in Jericho. Opnieuw valt, zoals gisteren, de tegenstelling op tussen de drukke menigten enerzijds en de aandacht voor de ene mens die bevrijding nodig heeft anderzijds. Bonhoeffer zei ooit: “Wie een mens veracht zal nooit iets met hem kunnen beginnen. We moeten leren de anderen aan te zien, niet zozeer op hun doen en laten, maar op hun lijden.” Zo moet Jezus deze man, die kleine man die zichzelf verachtte en gebukt ging onder het isolement van misprijzen, hebben aangezien. Hij sprak hem aan op wie hij ten diepste was, op het zuiverste dat in hem was. En Zacheüs liet zich aankijken. Hij liet zich raken waardoor hij de mooie mens werd die hij in wezen was. Bevrijd kan hij uitdelen van zichzelf en zorgt hij er voor dat niemand nog te kort gedaan wordt.
Is het Jezus die deze verandering, bekering, bewerkstelligt? Of is het Zacheüs zelf die zijn keuze maakt en zijn leven voortaan over een heel andere boeg gooit? Het wonder van een intense ontmoeting, is nooit helemaal te grijpen. Maar een ding is zeker: Uit een echte ontmoeting (dat moment waar je gezien en gekend wordt) daar kom je altijd anders uit dan dat je er in ging.